Nedelja 17 Januar 2021, 15:10
Domov Dostopi in razgledi

Menu

x

Dostopi in razgledi
Markirani dostopi do planinskega doma na Ermanovcu so: natisni E-pošta

Ermanovec pozimi

  • Kopačnica - Ermanovec
  • Hotavlje - Slajka - Ermanovec
  • Bolnica Franja - Ermanovec
  • Trebija - Ermanovec
  • Sovodenj - Ermanovec
  • Kladje - Ermanvec

Koča stoji na razglednem slemenu severozahodno od vrha Ermanovec ob lokalni cesti, ki pelje s Trebije prek Stare Oselice in Slemena na Kladje.

Dostop z avtomobilom do parkirnega prostora pri koči: s Trebije po lokalni cesti prek Stare Oselice 9km; po lokalni cesti iz Sovodnja 5 km; po lokalni cesti s Kladja 4km. AP Trebija, Sovodenj in Kladje: s Trebije prek Stare Oselice 1h30; iz Sovodnja 1h15; s Kladja 1h.

Zanimive ture Ermanovec (1026 m) 20 minut; Špik (908 m) 1h; Slajka (789 m) 1h30; Bolnica Franja (600 m) 3h30; Bevkov vrh (1051 m) 2h; Sivka (1008 m) 4h30.

Prehodi do drugih postojank Zavetišče GS na Jelencih (1185m), prek Kopačnice in skozi Leskovico 3h; Koča na Blegošu (1391m), prek Kopačnice in skozi Leskovico 3h30; Zavetišče na Robidenskem brdu (857 m), prek Kopačnice in skozi Leskovico 2h30. Koča je odprta ob sobotah, nedeljah in praznikih.

Razgledi

Med počitkom pri koči lahko uživate v razgledu na hribe jugo-zahodno od vas – hitro boste opazili Mrzli vrh nad Žirmi ter levo od njega greben Žirovskega vrha, naravnost pred vami vas preko doline Hobovščice pozdravlja Bevkov vrh, za njim na jugu sta na obzorju Nanos in Trnovski gozd, levo od njega pa se vrstijo vrhovi Cerkljanskega hribovja. Med Bevkovim vrhom in Mrzlim vrhom boste opazili tudi strma pobočja Jelenka nad Spodnjo Idrijo.

Zasneženi Blegoš - foto: Matjaž Maležič

Tisti, ki želite občudovati tudi pogled na ostalo hribovje, se boste morali povzpeti vsaj na bližnji Štor (1005m, 5 minut vzpona), od koder boste proti zahodu videli Vrhovčev hrib, Ratitovec, Porezen, Črno prst in Črni vrh, ob dobri vidljivosti tudi Triglav; na severu so v bližini Blegoš, Koprivnik, Mladi vrh in Malenski vrh, desno pa vidimo tudi Sorško polje; na pobočju Blegoša vidimo vasi Leskovica in Čabrače; pod vasmi pa dolino Kopačnica z razloženo vasjo enakega imena; ob dobri vidljivosti vidimo na severnem obzorju tudi Kamniške Alpe.

 

Še lepši razgled boste seveda imeli z vrha Ermanovca (1026m) – od doma nadaljujete s hojo po asfaltni cesti proti Stari Oselici, na razcepu asfaltnih cest pa vas markacije usmerijo na kolovoz, ki vas v nekaj minutah pripelje do vrha Ermanovca.


Porezen - slika na www.planinsko-drustvo-cerkno.si

 

V dolino se boste verjetno vrnili po poti, po kateri ste se povzpeli, lahko pa si vrnitev malce popestrite – če ste se do Planinske koče pod Ermanovcem povzpeli preko Matjaževe grape, se lahko na Sovodenj vrnete po razgledni poti preko Podjelovega brda, tisti, ki ste se na Ermanovec povzpeli iz Hotavelj, pa lahko naredite ovinek mimo kmetije Rovtar (po poti proti Trebiji) ali pa se spustite v dolino Kopačnice in se po asfaltni cesti vrnete v Hotavlje.

 

 

Zadnje v galeriji

Planinsko društvo Sovodenj, Izvedba M.Z.

Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Če želite spremeniti nastavitve vašega brskalnika glede piškotkov, potem sledite navodilom na tej strani: Nastavitve brskalnika.

Sprejemam piškotke na tej strani:

EU Cookie Directive Module Information